EILAND LUCRETIA

Theater

Eiland Lucretia is een jeugdvoorstelling over twee jonge mensen die hun zieke moeder verzorgen; een zware verantwoordelijkheid die ze licht opvatten. Ze hebben hun eigen verpleegkundige technieken ontwikkeld. Ze hebben een manier gevonden om vrolijk om te springen met hun verdriet. Ze lezen en herlezen de scheepsjournaals van de Belgica. De hachelijke tocht naar de Zuidpool doet ze dromen van een grote vrije wereld. Ze vertellen elkaar steeds opnieuw deze verhalen. Zo leiden ze in hun verbeelding een leven dat de grenzen van het benauwende appartement ver overschrijdt.

Toch loopt ook de expeditie uit hun verhalen vast. Na een lange tocht door het barre landschap van de Zuidpool kan één van de ontdekkingsreizigers niet verder wegens ziekte. De vraag dringt zich op: moeten we de zieke opofferen en onze expeditie voortzetten?

Intussen ondergaat Lucretia haar ziekte. Op haar goede momenten is ze vaak uitbundig, op haar slechte lastig en soms hysterisch. Haar wispelturigheid weegt steeds zwaarder op Emile en Louise.
Lucretia probeert haar kinderen voor te bereiden op hun verdere leven. Een leven zonder haar. Ze kan enkel tot hen doordringen door verhalen.

Voor deze eerste productie engageerde Het Banket Reinhilde Decleir, bekend van talloze theaterproducties, van haar baanbrekend werk met haar gezelschap Tutti Fratelli en van de succesvolle televisiereeks Van Vlees en Bloed.

Al enkele dagen is er geen schip aan de horizon te bespeuren. Het lijkt wel of de zee leeg is.
Hier eindigt de beschaafde wereld. Wat nu voor ons ligt, is het grote onbekende.

Tekst Brechtje Louwaard en Tristan Versteven

Spel Reinhilde Decleir, Brechtje Louwaard en Tristan Versteven

decor Philip Aguirre

Kostuum Hannah Chebaro

Techniek Tom Van Overberghe

Affichebeeld Philip Aguirre

Coproductie CC Mechelen